Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart s-a nascut in 1756 in orasul Salzburg, la poalele Alpilor Austrieci. Inca de la varsta de 7 ani, tatal sau l-a dus intr-un turneu european. Astfel i s-a ivit ocazia sa se intalneasca cu personalitati importante, precum Johann Christian Bach (fiul marelui Johann Sebastian). Concertele foarte tanarului Mozart nu au mai avut o asa mare priza la publicul cautator de senzatii, de aceea ultimul sau turneu, in 1776, la Paris nu i-a mai adus succesul scontat. Cand a murit mama lui, cea care-l insotea in turnee, cariera de copil minune a lui Mozart a luat sfarsit, dar s-a nascut un compozitor matur.

Contrar altor mari compozitori, Mozart nu a revolutionat formele muzicale, ci a creat un stil aparte, de o frumusete neintrecuta. In anul 1779, a terminat marea Simfonie concertanta pentru vioara, viola si orchestra, dupa care a primit o alta comanda pentru compunerea unei "opera seria" la Teatrul Curtii din M√ľnchen. Atunci a fost creat "Idomeneo" (1781), pe care l-a compus pe baza libretului abatelui Veresco. Lucrarea a avut un succes rasunator, datorat spiritului nou cu care se apropia de traditiile vechi ale operei. Aceasta experienta a crescut apetitul pentru succes al lui Mozart si i-a largit orizontul in domeniul artelor, dar in acelasi timp i-a crescut si frustrarea din cauza racirii relatiilor cu cei din Salzburg. Dupa conflictul aprig intre compozitor si arhiepiscopul din Salzburg, Mozart a fost concediat si a plecat sa-si incerce norocul la Viena.

In 1782, impotriva vointei tatalui sau, Mozart s-a insurat cu cantareata Constanze Weber. Prima opera scrisa la Viena, "Rapirea din Serai", a avut un succes rasunator in 1782. Premiera operei "Nunta lui Figaro" (opera comica, 1786) a fost un succes urias si in scurta vreme compozitorul a primit de la Praga o comanda pentru a compune o noua opera. De data aceasta a pus pe note povestea lui "Don Giovanni" (1787). Chiar daca piesa contine o multitudine de parti comice, scenele serioase dovedesc o forta dinamica asa cum nu a mai existat anterior. Opera "Flautul Fermecat" (1791), un singspiel, prezinta lupta dintre bine si rau intr-un mod simplist, parca pentru omul obisnuit.

Lucrurile incepusera sa ia o intorsatura buna, cand, in 1791, firul vietii lui Mozart se rupe, se presupune din cauza unei nefrite.

Stralucirea, frumusetea si mai ales dragostea radiata prin muzica de inima lui Mozart, l-au facut foarte vestit si cunoscut, intr-o asa masura, incat multi il considera cel mai mare compozitor care a existat vreodata.

download