Roxette - Marie Fredriksson, si Per Gessle

MARIE ŞI PER, înaintea formării grupului ROXETTE:

     În 1976 Per, împreună cu prietenul său, Mats, îşi formează prima lui formaţie – GRAPE ROCK.
În 1978 Marie s-a mutat la Halmstad şi locuia împreună cu Stefan. Marie a fost chelnăriţă la “Tre Hjärtan”, suplinitor la şcoala Nylrens şi profesoară de muzică la şcoala Strostrops. Cariera de chelnăriţă a luat sfârşit datorită unui incident : încercând să-şi păstreze echilibrul, în fustă strâmtă şi purtând tocuri înalte, s-a dezechilibrat şi toate vasele de pe tavă s-au spart. Stefan cântă cu Martin şi Salle într-o formaţie. Martin a auzit-o pe Marie cântând şi talentul ei l-a fascinat. Astfel a luat naştere formaţia Strul.
În acelaşi an 1978 Marie l-a cunoscut pe Per. El avea o mulţime de repetiţii, cu noul lui grup Gyllene Tider. Pentru nici unul dintre ei prima impresie nu a fost pozitivă. Marie credea că Per este politicos. Pe de altă parte, Per încerca să-i evite prietenii care se ocupau de droguri.
     Primul concert al lui Marie a adunat 400 de persoane, venite doar pentru a o vedea pe Marie cântând cu Strul. De emoţie, era să se înece şi nu şi-a luat privirile de la claviatură nici o secundă. Totuşi, vocea ei minunată a impresionat spectatorii care i-au mulţumit prin ovaţiile obişnuite.
      Relaţia dintre Marie şi Stefan a evoluat din prietenie în dragoste. Strul a cunoscut o perioadă dificilă. În afară de propriile lor festivale, formaţia nu a mai avut apariţii, beneficiul lor fiind afectat. Nici relaţia dintre Marie şi Stefan nu a mai îmbunătăţit relaţia. În acelaşi timp, Martin trecuse printr-o criză groaznică. Marie a fost alături de el şi de data aceasta prietenia s-a transformat în dragoste. Strul s-a desfiinţat în 1980, dar după puţin timp s-au reunit, dar în 1982, Strul s-a despărţit de tot.
     Per cu formaţia lui, Gyllene Tider, avea un mare succes, în 1980 “Flickoma pa TV2” ajungând N.O. în Suedia.
      Marie şi Martin au devenit MaMas Barn. În timp ce înregistrau albumul, Marie a primit o ofertă surprinzătoare din partea lui Per, care voia să înregistreze un cântec împreună – “Ingenting Av Vad Du Behover” , un single bonus care urma să apară la lansarea ziarului Schlager. Totul a mers bine. Marie şi per erau mulţumiţi de ce realizaseră. Amândoi mai vroiau să lucreze împreună … între timp Marie şi Martin au scos albumul care însă nu s-a vândut bine. În 1983 au apărut probleme între relaţia dintre Martin şi Marie. El voia să continue MaMas Barn, iar Marie voia să-şi găsească drumul ei propriu, să fie ea însăşi, independentă. Aceasta a fost sfârşitul formaţiei MaMas Barn. Pentru a suporta mai bine despărţirea de Martin, Marie s-a mutat înapoi la Halmstad. Se întâlnea din ce în ce mai des cu Per, vorbeau or în şir. Amândoi şi-au dat seama că prietenia era ceva foarte special. Puteau să-şi spună unul altuia tot ce voiau, fiecare avea încredere în celălalt; simţeau că puteau să se înţeleagă şi să ţină unul la altul. Şi acesta era începutul unei noi prietenii. În 1985 Gyllene Tider se destrăma. Per şi Marie scot LP-uri solo. În februarie 1986 Per compune piesa “Neverending Love” şi este sfătuit să o cânte împreună cu Marie. Astfel ia naştere grupul Roxette.

download