Scabia-CICLUL DE VIATA AL PARAZITULUI, DIAGNOSTIC, TRATAMENT, COPIII MICI SI SUGARII

  1. Introducere:

          În scabie, parazitul infestant este un acarian - Sarcoptes scabiei - care poate fi prezent la toata familia sau poate afecta numai un individ. Manifestarile debuteaza adesea cu un prurit intens, extrem de nepalcut. Leziunile de grataj se pot suprainfecta secundar.În majoritatea cazurilor, pe corp se gasesc putini paraziti, dar, în situatii de imunodeficienta, numarul acestora poate ajunge la câteva mii, rezultând forma crustoas sau norvegian de scabie.

  1. Ciclul de viata al parazitului:

         
          Femela acarian si excrementele sale provoaca, probabil, cele mai mult simptome. Aceasta isi sapa adaposturi in piele, preferand zone moi si cutate, cum ar fi santurile interdigitale,organele genitale externe, si picioarele - la copii si sugari.
          Ea avanseaza cu 2-3 mm pe zi, lasând în urma un traiect sinuos presarat cu ou. Larvele eclozeaza dupa câteva zile si se târasc la suprafata pielii, unde încep sa-si sape propriile santuri, în jurul foliculilor pilosi.
          Apoi, larvele se transforma în nimfe. Fertilizarea are loc fie în santurile în care se ascunde femela, fie la suprafata tegumentului.Acest ciclu de viata dureaza circa 2 sptmâni.
          Transmiterea scabiei are loc prin contact direct si se crede ca necesita
aproximativ 15 minute.

  1. Tabloul clinic:

         
          Pruritul este simptomul de debut si, în cazul unei prime infestri, poate aaprea si la 3 saptamâni dupa contractare. În reinfestrile ulterioare, manifestrile clinice pot aprea dupa numai câteva zile. De obicei, pruritul este mai intens noaptea.
          Desi localizarea cea mai frecventa este la mâini, leziunile de scabie pot fi gsite în toate locurile cu piele fina. La sugar, aceasta înseamna tot corpul, inclusiv pe fata, dar mai frecvent pe picioare.
          Pielea prezint numeroase solutii de continuitate ca urmare a gratajului intens, iar infectia secundara a leziunilor poate modifica aspectul eruptiei.
          Leziunile rosiatice liniare tipice, care urmeaza santurile sapate de acarieni în epiderm, pot fi destul de greu de depistat, mai ales daca pacientul se prezint târziu la medic. În acest caz, pe tegumente se observ mai degrab niste noduli de culoare brun-rosiatic. La pacientii imunocompromisi, acestia conflueaza în plagi mari erite-mato-scuamoase. În unele cazuri, poate exista o reactie de tip urticarian si eczematos.

  1. Tratament:

 

          Primul pas este sa se explice pacientilor în ce consta boala si cum se transmite. Al doilea este identificarea contactilor intimi. Urmeaza prescrierea tratamentului, cu indicatii detaliate privind administrarea. Preparatele topice constituie baza tratamentului. Acestea trebuie aplicate pe tot corpul, de la gât în jos.Dupa aplicare, produsul se las timp de 24 de ore în contact cu pielea.Toti contactii intimi din familie trebuie tratati concomitent. Pe perioada tratamentului, hainele si asternuturile vor fi calcate cu
fierul de calcat. Principalii agenti terapeutici topici folositi la copii sunt reprezentati de malation (Derbac-M, Quellada M) - un compus organofosforat, inhibitor de co-linesteraz - si de permetrin (Lyclear Dermal Cream), care actioneaza asupra membranei neuronale a parazitilor. Aplicatiile repetate mai mult de 3 sapatmâni nu sunt recomandate.

 

 

Vlad Ungureanu
Clasa a-XII-a C

 

 

download