Gonoreea, si herpesul simplu, Maladii transmisibile sexual

 

Gonoreea se imparte in precoce si cronica.

Gonorea precoce se subimparte in acuta, subacuta si torpida.Gonereea este considerata subacuta in cazul cand procesul dureaza cel mult doua saptamani. Gonoreea este considerata cronica atunci cand nu poate fi stabilita data precisa a imbolnavirii sau cand procesul patologic evolueaza peste doua luni.

Vaginita gonococica apare mai rar, bolnavele acuzand eliminari, senzatie de arsura si prurita.

Bartholinita gonococica se caracterizeaza prin tumefierea regiunii periglandulare.

Endocervicita, manifestindu-se prin eliminari mucopurulente din canalul colului uterin.

Endometrita gonococica apare in cazul patrunderii agentului patogen in uter in timpul menstruatiei, dupa avort sau nastere.

Salpingita gonococica, poate debuta acut prin dureri, eliminari, elevarea temperaturii si schimbarea starii generale.

Gonoreea se tratează cu ajutorul antibioticelor. Tratamentul obişnuit utilizează medicamente cum ar fi ciprofloxacin, ofloxacin, cefixim, ceftriaxon, şi, recent, azithromycin. Acesta din urma este un medicament cu administrare orală, reprezentând o unica doză. Cele mai obişnuite efecte secundare la folosirea a 2 grame de azithrmycin includ starea de greaţă (18% din cazuri), diaree (14%), stare de voma (7%), dureri abdominale (7%), vaginita (2%), dispepsie (1%), ameţeala (1%). Tratamentul ineficace sau incomplet poate cauza mari probleme mai târziu, cum ar fi dureri cronice ale zonei abdominale inferioare, sterilitate, sarcina tubară (tubal pregnancy) şi dureri ale articulaţiilor. Pentru a preveni reinfectarea şi eventuala transmitere a bolii ar trebui să nu întreţineţi relaţii sexuale până la vindecarea completă, atât a dumneavoastră cat şi a partenerului dumneavoastră. Piroghenalul e indicat in cazul gonoreei cronice sau celei torpide, dar poate fi folosit si in formele acute sau subacute.

Herpesul simplu

Infectia herpetica a tractului genital se caracterizeaza prin simptome clinice variate.

Caile de raspindire rezida in raporturile sexuale, contactele orogenitale sau anale, intra-partum.

Perioada de incubatie dureaza de la 3 pana la 14 zile.Apar dureri, excitare locala, dereglari dizurice si eliminari.La afectarea primara pot aparea si simptome generale:febra, fatigabilitate, cefalee si mialgii.

Tratamentul se efectueaza cu remedii antivirale:tebrofen, florenal, bonase administreaza per os cate 200 mg de 4-5 ori/zi timp de 3-7 saptamani.

download