Evacuarea rezidurilor si a fluidelor orale cu ajutorul sistemelor de aspiratie - ASPIRATORUL DE SALIVA, ASPIRATORUL CHIRURGICAL

Evacuarea rezidurilor si a fluidelor orale cu ajutorul sistemelor de aspiratie

Sistemele de aspiratie au o importanta deosebita in practica stomatologica , oferind o serie de avantaje atat pentru pacient cat si pentru medic.

Unit-urile dentare moderne sunt dotate cu doua sisteme de aspiratie :

-sistemul cu volum si putere mai mici (aspiratia salivara)

-sistemul de volum si putere mai mari , care este manipulate de medic sau asistenta (aspiratia chirurgicala) .

Aspiratorul de Saliva

Are rolul de a colecta saliva acumulata pe planseul bucal, fiind folosit impreuna cu rulouri de vata, comprese sau diga. Varful aplicator are un diametru de 4 mm, cu diverse curburi si poate fi metallic, care se sterilizeaza termic sau din plastic, cu unica folosinta.

In utilizarea acestor dispozitive se vor respecta urmatoarele reguli:

- aspiratorul se plaseaza, de obicei, pe planseul bucal, in zona opusa celei in care se lucreaza;

- varful aspiratorului nu va fi in contact direct cu planseul bucal, deoarece mucoasa fina a acestuia va fi aspirata in gaurile aspiratorului, fiind traumatizata de energia de vacuumare;

- pentru a preveni lezarea planseului, sub varful aspiratorului se vor aplica rulouri sau comprese, sau il vom inveli cu o bucata de tifon;

- aspiratorul va trebui scos la anumite intervale de timp pentru a schimba compresele si rulourile imbibate si a decela eventualele leziuni aparute;

- aspiratorul nu trebuie sa vina in contact direct cu comisura bucala, iar daca acest lucru nu poate fi impiedicat, vom aplica la nivelul respectiv un lubrifiant pentru a reduce iritatia functionala de la acest nivel;

- nu va fi manipulate agresiv pentru a preveni lezarea tesuturilor moi inconjuratoare si va fi indepartat daca interfereaza cu directia de actiune a instrumentului in campul operator.

Cand se foloseste impreuna cu diga este mai indicat sa-l mobilizam printr-o gaura practicata in cauciuc decat pe sub aceasta. In acelasi timp gaura in diga va stabiliza aspiratorul intr-o pozitie unica si corecta.

Aspiratorul Chirurgical

Poate avea un dispozitiv pasiv intraoral si dispozitive manipulate de asistenta sau medic.

Dispozitiv pasiv intraoral

- Este reprezentat de doua fortune circulare perforate. Intraoral, el inconjoara vestibular si lingual cadranul ce reprezinta campul operator. Pot exista si dispozitive din plastic sau metal, care protejeaza planseul, limba sau obrajii de forta de absorbtie. Ele pot inlocui diga in timpul realizarii unor manopere.

Pentru a elimina pericolul uscarii exagerate sau chiar a deshidratarii dintilor si tesuturile moi inconjuratoare se indica oprirea aspiratiei in pauzele din timpul lucrului.

Dispozitive manipulate de asistenta sau medic

Putem considera un aspirator puternic ca fiind eficient atunci cand absoarbe 150ml in apr1 secunda. Partea active ca si la aspiratorul de saliva poate fi din plastic sau metal autoclavabil. Varful sau este bizotat, cu un diametru cat mai mare pentru a avea o capacitate optima de evacuare. Este eficient in aspirarea intregii cantitati de apa, eliberarea de spray-ul de racier de la turbina.

Utilizarea concomitenta a turbinei prevazute cu sistem de racire aer- apa si a aspiratiei chirurgicale are urmatoarele avantaje:


- evitarea deshidratarii sau a desicarii tesuturilor dure si moi;
- sunt eliminate pauzele cand pacientul clateste si decanteaza continutul cavitatii bucale;
- odata cu saliva sunt eliminate si detritusurile tprovenite din prepararea dintelui sau indepartarea unei obturatii;
- senzatiile dureroase din timpul prepararii cavitatii sunt minime chiar si in absenta anesteziei;
- resturile din metal pretios sunt mai usor de recuperate;
- este facilitate tehnica operatorie pe un cadran.

Bibliografie:

" Ergonomie stomatologica " – V. Burlui, C. Morarasu, Ed. Apolonia, Iasi, 1998

" Caria dentara. Protocoale si Tehnici "- S. Andrian, St. Lacatusu, Ed. Apolonia, Iasi, 1999

download