Statii si tehnologii de cooperare in retele

Statii si tehnologii de cooperare in retele

Statii in retele

Intr-o retea de calculatoare sistemul de transfer date interconecteaza statiile retelei. In functie de destinatie, statiile pot fi: calculatoare, terminale, imprimante, s.a. 28741prk79cjh7g

Calculatoarele unei retele pot fi atat servere, ce presteaza servicii altor utilizatori din retea, cat si spatii de lucru – calculatoare personale, utilizate in scopuri individuale de catre fiecare utilizator in parte. La servere se stocheaza informatiile, inclusiv produsele program. Ele presteaza diverse servicii informatice de la acces, gestiune si transfer de fisiere la prelucrarea de loturi la distanta si conferinte electronice. Un server poate fi dedicat sau nededicat. Serverele dedicate nu pot fi utilizate concomitent si ca statie de lucru, pe cand cele nededicate pot fi utilizate.

Terminalele sunt dispozitive, care permit utilizatorului accesul la resursele retelei, fara a dispune de facilitatile proprii de prelucrare si stocare a datelor. Uzual un terminal include un monitor pentru afisarea de informatii si o tastatura pentru intrarea de comenzi si date. Utilizarea unui terminal in loc de un calculator personal, pentru acces la resursele unei retele de arie larga, restrange in mare masura serviciile disponibile.

Tehnologii de cooperare in retele.

Interconectarea statiilor in retea este impusa de necesitatea cooperarii lor la prelucrari de date. Aceasta cooperare poate fi realizata in mai multe moduri. Sunt larg cunoscute patru tehnologii majore de cooperare a statiilor in retele:

Stapan-aservit (master slave);

server-de-fisiere (file server);

client-server;

egal-la-egal (peer-to-peer).

Tehnologia stapan-aservit, aplicata la doua statii ce coopereazea in retea din care cel putin una este calculator, prevede gestionarea de catre o statie calculator atat a procesului de prelucrare, cat si a procesului de transmisie a datelor intre aceste statii. Aceasta tehnologie a fost implementata mai intai in sistemele de teleprelucrae a datelor. Sistemele respective includeau un calculator sau un complex de calcul la care erau conectate mai multe terminale prin intermediul unor canale de transfer date si a multiplexoarelor de transmisie date sau a procesoarelor frontale.

In primii ani de utilizare, terminalele erau simple, realizau doar niste functii elementare de intrare-iesire a datelor. Deaceea era natural, ca atat procesul de prelucrare, cat si procesul de transmisie a datelor sa fie gestionate la calculatorul central. Aceasta a si determinat denumirea tehnologiei realizate stapan-aservit. Ulterior, chear fiind implementate mini-si-microcalculatoare, conectate in acelas mod la calculatorul central, mult timp s-a utilizat tehnologia stapan-aservit deja realizata, mini si microcalculatoarele emuland, pur si simplu, operarea terminalelor respective.

Tehnologia server-de-fisiere prevede partajarea de date (fisiere) in retea, folosind calculatoare servere – de – fisiere. Fisierele sunt stocate la server de utilizatori si/sau administratorul retelei. Utilizatorul de la statia sa acceseaza serverul de fisiere respectiv de fiecare data cand are nevoie de informatiile dintr-un asemenea fisier.

Tehnologia client-server este conceputa pentru repartizarea eficienta a functiilor prelucrarii de date intre statiile retelei. Un sistem client-server include trei componente de baza: serverul de baze de date (DataBase server numit si "back end"); aplicatia-client initiata de statia client, numita si "front end", si reteaua de transfer date. Functiile, ce le revin statiilor cooperante, au caracter diferit. Serverul se preocupa de gestiunea rationala a resurselor pentru multiplii clienti. Statia cient serveste pentru relizarea interactiunii cu serverul de baze de date, realizand si functii de prelucrare locala a datelor. Transferul de date intre statia-client si server se relizeaza prin reteaua de transfer date. In acest scop atat la statia client, cat si la server ruleaza produse program anumite care interactioneaza intre ele.

Modelul client-server prevede distribuirea rationala a lucrarilor de prelucrare a datelor intre statia-cliant si statia-server. La un calculator poate rula un program-client, un program-server sau ambele. Termenul "client" se refera la partea care a initiat o tranzactie: statia-calculator sau produsul program pespectiv. Serverul receptioneaza cererile din retea, le examineaza si executa anumite operatii, de obicei accesari de informatii in baze de date si extragerea lor. De mentionat, ca o parte uneori considerabila a lucrarilor necesare se executa la statia-client, astfel reducandu-se si traficul transferului de date in retea.

Diverse aplicatii de tip client-server pot rula pe unul si acelas calculator. Un server suporta executia mai multor aplicatii simultan, adica deservirea mai multor statii-client concomitent. Deasemenea, se poate intampla ca deservirea cererii unei statii-client sa implice mai multe servere din retea.

Tehnologia client-server contribuie esential la dezvoltarea sistemelor deschise, realizand accesul pentru diverse statii-client la unul si acelas server din mai multe posibile. Ea asigura performante mai inalte decat tehnologia server-de-fisiere.

Tehnologia egal-la-egal prevede cooperarea intre statii in mod egal, fara evidentierea uneia sau catorva statii cu functii speciale de dirijare, cum este la tehnologia stapan-aservit, fara evidentierea unor servere cu fisiere partajate intre mai multi utilizatori, cum este la tehnologia server-de-fisiere, si fara evidentierea unor programe-cient si prgrame-servere, cum este la tehnilogia client-server. Fiecare din statiile cooperante, conform tehnologiei egal-la-egal, realizeaza functiile necasere de administrare, procesare, control si prezentare date.

Tehnologia egal-la-egal se foloseste pe larg in retelele locale mici.

download