Manastirea Polovragi

Manastirea Polovragi

Este o manastire de calugarite, purtand hramul Adormirea Maicii Domnului.

Complexul monahal se afla in comuna Polovragi, judetul Gorj, intr-un cadru pitoresc, la poalele muntelui Piatra Polovragilor, in vecinatatea cheilor Oltetului, intr-o livada cu pomi fructiferi si castani comestibili, amintind deblanda a manastirilor Tismana si Bistrita.

A fost intemeiata la sfarsitul secolului al XV-lea (probabil 1505), dupa unii, de catre domnitorul Moise Voda (1529-1530).

Recentele cercetari istorice stabilesc vechimea manastirii Polovragi in jurul anului 1505, ctitorita fiind de Radul si Patru, fiii lui Danciul Zamona, mentionati intr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tanar. 58245kdp63qll2t

Timp de un secol si jumatate, documentele nu mai pomenesc nimic despre aceasta manastire. In anul 1645, satul Polovragi devine proprietatea logofatului Danciul Piriianul, fiul lui Hamza. El a rezidit pe platoul Polovragilor un locas de cult pe temeliile celui existent deja, pentru odihna si reculegere sufleteasca iar in caz de pericol pentru refugiu si adapost.

Picturile murale in stil prebrancovenesc, asemanatoare cu cele de la Hurezi dateaza din anul 1703, realizarea lor fiind lasata in grija arhimandritului Ioan de la Horezu si a mesterilor zugravi Constantinos, Andrei, Gheorghe, Hranite.

Pictura interioara, pastrata intacta, are o mare valoare artistica. Coloritul, pe fond albastru, are nuante armonioase si sobre.

Prima atestare documentara a ei rezulta dintr-un hrisov emis la 6 iulie 1648 de Matei Basarab, prin care voievodul ii confirma satul cu acelasi nume daruit de ctitor. Inchinata Sfantului Mormant de cel de-al doilea ctitor al sau manastirea este rascumparata de domnitorul Constantin Brancoveanu in anul 1693 si facuta metoc al manastirii Hurez. In timpul lui s-a zugravit interiorul, s-a adaugat pridvorul in stil brancovenesc, s-au construit unele chilii sipreccum si zidurile de cetate. dl245k8563qlll

Biserica manastirii Polovragi este construita in stil bizantin, avand forma trilobata, realizata intr-o simetrie proportionata. De remarcat este catapeteasma executata din lemn de tei, o adevarata capodopera a vechii sculpturi romanesti, avand o bogata ornamentatie cu impletituri florale.

In exterior, deasupra arcadei mijlocii a pridvorului gasim icoana "Acoperamantul Maicii Domnului", executata in anul 1713 de zugravul Constantin.

Biserica manastirii Polovragi este inconjurata de chilii, formand o puternica cetate de aparare. In ea se patrunde printr-o poarta masiva deasupra careia se inaltaCa toate marile manastiri ortodoxe si Polovragiul are in preajma ei o biserica pentru satisfacerea dorintelor sufletesti numita biserica bolnita, construita in anul 1732.

Astazi manastirea adaposteste peste 3000 de volume in limbile romana, slavona si greaca. Printre ele se afla carti rare, manuscrise de muzica psaltica. Alaturi de carti se gaseste o bogata colectie de icoane pe lemn si sticla, totalizand peste 650 de exemplare, provenind din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea.

download