Franta, Orasele, Industria Si Agricultura

FRANTA

Suprafata: 543945 km

Asezarea geografica: intre 42°20`-51°5` latitudine nordica

Si 5°55` longitudine vestica-8°10` longitudine estica

Populatia: 57800000 locuitori

Densitatea populatiei : 100 locuitori/km² 36337zlt86gri9c

Capitala si cel mai mare oras :Paris (9319000 locuitori)

Limba oficiala: franceza

Principalele articole de import: masini si utilaje, titei, fonta

si otel, metale neferoase, autovehicule, produse textile

Principalele articole de export: masini si utilaje, utilaje de transport

fonta si otel, produse textile, grau, produse petroliere, produse chimice

metale neferoase, fructe, vin

Moneda nationala: euro

Produsul intern brut: 1321394 milioane dolari

Forma de guvernamant: republica

Conditii Naturale

Franta este tara cu cea mai mare suprafata din Europa, dupa Rusia si Ucraina. Aici se afla cel mai inalt varf muntos din Europa – Mont Blanc din Alpi. Alpii se afla in sud-estul tarii, Intinzandu-se si pe teritoriul Elvetiei si al Italiei, la nord de ei se afla Muntii Jura, iar la granita din sud-vest Muntii Pirinei. Podisul fragmentat al Masivului Central (Massif Central) este un munte mult mai batran.La nord si in est sunt alte formatiuni muntoase batrane: Masivul Armozican, Podisul Ardeni si Muntii Vosgi.Mai mult de jumatate din suprafata tarii este campie strabatuta de raurile Garonne, Sena, Loara, Ron si Saone.

Clima

Nord-vestul Frantei are oblanda oceanica, ale carei conditii sunt determinate de curentul nord-atlantic.In est iarna este mai geroasa, vara mai calda, si in general sunt mai putine precipitatii.In sud vara este mai fierbinte si mai secetoasa, iarna mai blanda si deseori ploioasa.Nivelul precipitatiilor in zona de coasta occidentala este de peste 800 mm, in est numai in unele locuri atinge 600 mm.In muntieste mai ree, precipitatiile sunt peste 1000 mm, care in mare parte cad iarna sub forma de zapada.

Mineritul si Industria Energetica

In nord-estul tarii se extrage si azi carbune si minereu de fier.Exista rezerve de bauxita, uraniu si sare.Langa Les Baux se extragea candva bauxita, minereu care a luat numele localitatii respective.Langa Muntii Pirinei sunt zacaminte mai mici de titei si gaze naturale.Majoritatea energiei electrice este produsa in centrale atomo-electrice.Proportia energiei nucleare(70%) din totalul energiei electrice produse este cea mai mare din lume.

Orase

Centrul administrativ, financiar, industrial si cultural al tarii este Parisul, care atrage annual mari mase de turisti din toata lumea.Important oras industrial si nod de drumuri comerciale este Lyon-ul (1,3 milioane de locuitori) fondat de romani la confluenta raurilor Ron si Saone.Marsilia(1.2 milioane de locuitori) a fost o colonie fondata de greci in jurul anului 600 i.e.n. si a fost centru important si in perioada romana.Este un port mare al Marii Mediterane, de unde ponesc nave atat spre fostele colonii franceze din nordul Africii, cat si spre fostele colonii franceze din vestul Africii.A patra

Asezare ca marime este orasul industrial Lille (959000 de locuitori) din nordul tarii.

Transporturile

Lungimea cailor ferate franceze este de 32727 km, din care 12986 sunt electrificate.Superexpresurile franceze denumite TVG(train de grand vitese) sunt cele mai rapide din Europa.Centrul cailor de transport este Parisul, care este si port fluvial si are trei aeroporturi.In tara exista 1504940 km autostrazi cu plata.Pe caile fluviale interne – avand o lungime de cca. 8500 km – se desfasoara o importanta activitate de transport de marfuri.Liniile aeriene internationale sunt conduse de Societatea Nationala Air France iar liniile interne de Air Inter.

Industria

Franta este una din tarile puternic industrializate.Are o industrie grea foarte dezvoltata (rafinarii de pertrol, industria sidelurgica, industria cimentului, a hartiei si celulozei, industria chimica si constructiile de masini).Industria autovehiculelor este a patra ca marime din kume dupa Japonia,SUA, si Germania.In toate tinuturile Frantei prospera turismul, mai ales pe litoral, in munti si in Paris.

Agricultura

Franta este cel mai mare producator agricol al Uniunii Europene.La nord se cultiva grau,cartofi,orz si sfecla de zahar.Cea mai mare cantitate de vin se produce in zona Languedoc, dar majoritatea vinurilor de calitate sunt originare din zona Bordeaux, din Cote d`or de langa dijon si din Champagne.In tinuturile de munte si de dealuri o importanta mare are cresterea atat a oilor cat si a vacilor de lapte.In franta se produc o sumedeniede branzeturi renumite.In agricultura lucreaza 5% din totalul fortei de munca.Raportul suprafetelor cultivate este de cca. 32%, a pasunilor de 25% iar a padurilor de 27% si suprafata tarii.

download