Poluarea sonora - sunetul puternic

Poluarea sonora.

Omul traieste in lumea sunetelor si Sunetul se defineste prin vibratiile mecanice ale mediului care se transmit la aparatul auditiv.

este sunetul puternic, necoordonat.

Unitatea de masura a intesitatii sunetelor este decibelul (db). Este o unitate de masura relativa, avind ca baza logaritmul raportului intre intesitatea dat si intesitate de referinta, stabilita conventional ca fiind presiunea vibratiilor sonore de 0, 0002 dine/cm si care a fost considerata ca limita de jos a sunetelor audibile de catre om. Tinind ceama de scara logaritmica, inseamna ca sunetele cu intensitatea de 10, 20, 30 db reprezinta depasirea de 10, 100, 1000 ori a pragului inferior al intesitatii.

Omul percepe sunete cu o frecventa intre 16 si 20000 vibratii pe secunda si cu o intensitate intre 0 si 120 db (de 10 000 000 000 000 ori peste pragul minim.) produs de o convorbire se situiaza intre limitele de 30 si 60 db. 16

Nivelul de 20-30 decibeli este inofensiv pentru organismul uman, acesta este fonul sonic normal.

Limita sunetului este 80 decibeli. Sunete de 130 decibeli provoaca senzatia de durere, iar de 150 decibeli este insuportabil. (in secolele trecute exista termenul de moarte sub clopot)

In naura sunetele puternice sunt o rarietate, este slab si de obicei de scurta durata.

Sunetele sunt indispensabile existentei animale si umane. Sunete precum murmurul apei unui izvor, freamatul frunzelor sunt intotdeauna placute omului, ele linistesc, scot stresul. uv

Dar aceste sunete devin tot mai rare, fiind inlocuite de provocat de industrie si transport.

Marea majoritate a activitatilor omenesti este generatoare de Poluarea sonora poate fi genrata de surse naturale si surse artificiale.

Sursele naturale sunt eruptile vilcanice, cutremurele, alunecari de teren, vueitrul unei cascade,etc…

Sursele artificle de pot fi surse generatoare de in mediul ambient: sunetul sirenelor, soneriile, calxoanele, produs de traficul auto sau aerian. (Traficul aerian in special cel supersonic prezinta o sursa de cu implicatii puternice. Unele motoare aviatice se aud de la 30 km.)

Masuratorile efectuate in orasele mari arata ca nivelul in orele de virf depaseste cu mult standartele si normele sanitare.

Surse generatoare de in spatiul de lucru. In cabina unor camioane de mare putere s-au masurat uneori cu intensitati intre 90 si 11 dB. din intreprinderi influenteaza nefavorabil rezultatele economice si efcienta producerii. Se apreciaza ca doar in SUA circa 170 000 persoane cu virsta intre 50 si 59 ani au capacitate de auz diminuata datorita activitatii in medii cu cote inalte ale

Este foarte ridicat nivelul industrial, in unele intreprinderi el este la nivelul de 90-100 decibeli, dar si acasa nu este mai liniste.

In prezent se studieaza actiunea asupra organismului uman. cercetarile au arata ca nivelul foarte mare actioneaza negativ, dar si linistea apsatoare produce reactii patiologice. Sunete de o anumita intesitate sunt necesare in special la efectuarea diferitor calcule.

Fiecare individ interpereteaza in mod diferit. Foarte mult depinde de virsta, temperament, starea de sanatate, factori externi.

Sunetele de o intensitate mare afecteaza aparatul auditiv, centrele nervoase, pot produce reactii dureroase si chiar socul.

Poluarea sonora provoaca la nivelul organismului uman o serie intreaga de efecte incepind cu usoare oboseli auditive pina la stari nevrotice grave si chiar traumatisme ale organului auditiv.

Sunetele cu o frecventa mai ridicata sunt mai periculoase decit cele cu o frecventa joasa.

Durata

Intr-un mediu in care intensitatea este de 120 db, omul poate fi activ doar 2 minute.

Cel mai comun efect al este afectarea echilibrului neurovegetativ, care se poate produce la intensitati de circa 60 db.

poate provoca diminuarea volumului caloric, afectarea functiilor circulatorii, schimbari ale ritmului inimii si ale presunii sanguine, nevroze stomacale, insomnii. poate genera stari de teama si incomoditate, diminueaza atentia si siguranta. Traumatismele provocate de se refera la ruperea timpanului, lezarea organului Corti, etc…

Experientele efectua de catre cercetatori pe maimute au aratat ca excesive produc efecte fiziologice complexe. echivalente cu cele suprtate de oameni in activitatea lor cotidiana au produs la maimute o crestere cu peste 30% a tensiunii arteriale, o crestere a nivelului glucozei in singe.

Organele auditive sunt intr-o legatura puternica cu sistemul nervos central, diferite categorii de pot afecta orice tesut al organismului, orice celula sau formatiune intracelulara si pot provoca diferite forme de imbolnaviri.

Actiunea primara a puternic influenteaza negativ nu doar asupra urechii, dar are si urmari neurologice - ameteli, cefalee, oboseala. Muzica purenica poate crea stari de depresie.

e foarte periculos, actiunea sa se manifesta cu timpul, pe nesimtite. Tot mai frecvent in lumea medicala se vorbeste despre maladia cu afectarea sistemului nervos si auditiv.

download