ENERGIA SOLARA - TRANSFORMAREA NATURALA A ENERGIEI SOLARE, CAPTAREA DIRECTA A ENERGIEI SOLARE, PROCESUL FOTOVOLTAIC, DISPOZITIVELE DE INMAGAZINARE A ENERGIEI SOLARE

ENERGIA SOLARA

Energia solara este energia radianta produsa pa suprafata Soarelui ca rezultat al reactiilor nucleare de fuziune. Ea este transportata spre Pamant in particule numite fotoni, care interactioneaza cu atmosfera si suprafata Terrei. Intensitatea radiatiei solare in stratul atmosferei cel mai indepartat de Pamant atunci cand planeta se afla la distanta medie fata de Soare, se numeste constanta solara si are valoarea de 2 calorii/min/cm patrat.

Intensitatea nu este constanta ci variaza cu apr0,2 % la fiecare 30 de ani. Ea variaza in functie de zi, de ora si de punctul de colectare (captare) a energiei. Mai mult, cantitatea de energie care poate fi captata depinde de directia in care este orientat dispozitivul care indeplineste aceasta functie.

TRANSFORMAREA NATURALA A ENERGIEI SOLARE

Energia solara este captata in mod natural de atmosfera, de oceane si de plante. Din interactiunea dintre energia solara, atmosferasi oceane, rezulta de exemplu vantul care a fost utilizat, secole de-a randul, pentru a pune in functiune morile de vant. Aplicatiile moderne

ale energiei eoliene folosesc dispozitive puternice usoare, proiectate pentru a rezista conditiilor meteo si cu o forma aerodinamica. Cand suntconectate la generatoare produc curent electric pentru distribuirea lui in cadrul unei retele de energie electrica si nu numai.

Apr30 % din energia solara captata de atmosfera esteconsumata de ciclul hidrologic care determina aparitia precipitatiilorsi de potentialul energetic al raurilor din zonele montane.

Energia produsa de acestea se numeste hidroenergie.

In cadrul procesului de fotosinteza, energia solara contribuie la cresterea vegetatiei (biomasa) care poate fi utilizata drept combustibilalaturi de lemnul fosilizat (carbunii). Combustibili ca alcoolul si metanul sunt,de asemenea, extrasi din biomasa. sunt si ele un mijloc de a capta energia solara. Ca urmare a absorbtiei energiei solare de catre oceane si curentii oceanici, exista fasii de apa cu temperaturi dierite. In unele locuri

aceste temperaturi ating 20 garde pe distante de sute de metri. Cand exista zone mari de apa cu temperaturi diferite, principiile termodinamicii spun ca din aceste zone poate fi captata energie si astfel,o cantitate mai mica de energie este transferata intr0o zona cu temperatura scazuta.

Diferenta dintre aceste doua tipuri de energie se manifesta sub forma energiei mecanice la care poate fi conectat un generator pentrua produce electricitate. Aceste sisteme, numite sisteme de convertirea energiei termice din oceane, necesita introducerea unor dispozitive speciale direct in apa oceanului.

CAPTAREA DIRECTA A ENERGIEI SOLARE

Captarea directa a energiei solare implica utilizarea unor dispozitive artificiale numite colectoare solare, care sunt concepute pentru captarea energiei solare. Energia o data captata, este folosita intr-un proces termic, fie fotoelectric sau fotovoltaic. In proceseletermice, energia solara este transformata direct in energie electricafara a se folosi dispozitive mecanice intermediare. Colectoarele solaresunt de doua feluri: colectoare plate si cilindrice.

"CUPTOARELE" SOLARE

O aplicatie importanta a colectoarelor cilindrice o reprezinta cuptoarele solare. Cel mai mare se afla in localitatea Odeillo, in Muntii Pirinei, in Franta; el utilizeaza 9600 de reflectoare si ocupa o zonade apr1860 m patrati (appr20 000 picioare patrate) pentru a produce temperaturi de pana la 4 000 grade.

Asemenea cuptoare solare sunt ideale pentru studiile care necesita temperaturi si medii necontaminate.

PROCESUL FOTOVOLTAIC

Celulele solare alcatuite din particule de silicon cristalin sau din alte materiale semiconductoare, transforma radiatiile solare direct in curent electric.

Conectandu-se n numar mare de astfel de celule in module, costurileenergiei fotovoltaice a fost redus cu pana la 30 centi/kwh, apprde doua ori mai mult decat plateau cele mai mari orase din SUA in 1989.

Astazi, celulele solare se utilizeaza doar in cazul dispozitivelor mici consumatoare de curent electric cum ar fi echipamentul de la bordul navelor spatiale.

DISPOZITIVELE DE INMAGAZINARE A ENERGIEI SOLARE

Datorita naturii intermitente a radiatiilor solare ca sursa de energie, utilizarea excesiva in peroade de solicitare scazuta, trebuieevitata pentru ca aceasta sa fie suficienta in momentele de solicitare ridicata. Pe langa sistemele simple de inmagazinare (ex apa, rocile) potfi utilizate si dispozitive bazate pe faptul ca sarurile se topesc la temperaturi scazute. Bateriile pot servi drept dispozitive de inmagazinare pentru energia in exces peodusa de vant dau de dispozitive fotovoltaice. Un alt concept se refera la distribuirea energiei electrice de catre retele electrice si utilizarea acestor retele ca resurse atunci cand energia solara este insuficienta. Insa din motive

economice si de siguranta, aceasta ultima alternativa este folosita destul de rar.

download