Afacerile Cu Ceai Thomas Lipton; Ceaiul, Experienta Americana

Arta ceaiului

Ce cald şi bine e la gura sobei, atunci cînd afară plouă ciobaneşte, iar tu stai la depănat amintiri, asa cum o fac cele cinci prietene a caror prietenie, înca din liceu, durează pînă în prezent.
Gazda, Mirela, este designer de interioare, iar casa ei e una în care te simţi confortabil ca acasă. Eva, Cezara, Selena si Anca, stau comod pe canapeaua mare. Ele au adus brioşe şi o tortă, iar Mirela le-a propus ceai.
Fetele au fost de acord că la o ceaşcă de ceai bun orce discuţie se încheagă mai uşor. Anca spune:
--- Ştiaţi că ceaiul e unul din cele mai eficiente soluţii calmante?
Eva:
--- Desigur, ceaiul e un arbust peren, originar din China, cultivat în special în extremul orient şi în Asia Meridională, cu frunzele persistente, pieloase care conţin cofeină, teobramină, tanin etc. , Cu proprietăţi tonifiante, excitante, digestive şi diuretice, cu flori albe plăcut mirositoare.
Tot ceai se numeşte produsul rezultat din frunzele uscate ( fermentate ) arbustului de ceai, folosit pentru prepararea unei băuturi cu efect excitant, care a fost introdus în Europa în a doua jumatatea sec. XVII.
Incontestabil, ceaiul este astăzi cea mai populară băutură de pe glob. Dar cine dintre milioanele de consumatori de ceai de pe glob cunoaşte că acesta este meretul a doi oameni – Tomas Lipton din Glazgo şi Tomass Sallivan din New York?

Tomas Lipton
În luna mai 1850 , în familia Lipton – mici comercianţi stabiliţi in Glazgo, s-a nascut cel de al cincilea copil. .De la cinci ani băiatul a început să înveţe şireclicurile comerţului, petrecînd cea mai mare parte a timpului în mica băcănie care aparţinea familiei . Tom, însă, nu părea deloc încîntat de persperctiva vieţii la tejghea. La acea vreme, din Glazgo, plecau zilnic corăbii spre America şi în 1865, la vîrsta de 15 ani Tomas Lipton s-a alăturat miilor de emigrati.

Experienţa Americană
În primii trei ani, Tomas a colindat vestul Americii în căutarea lucrului Pentru a supraveţui, se apuca de orice – a crescut orez în Carolina de Sud, a învîrtit foi de tutun în Virginia. Soarta lui, însă, era să devină comerciant – în 1868. El se angajează la unul dintre magazinele universale din New York.

Afacerile cu ceai
În 1890 Tomas Lipton începe afacerile cu ceai . Timpul pentru start a fost ales nu întîmplător: cafeaua, unica băutura concurenră a ceaiului, era deficitară din cauza răspîndirii Ceylon a unei boli a frunzei de cafea. Preţurile pentru pămînt au căzut, şi Tom, minţind concurenţii că pleacă în Australia ca să deschidă alte magazine, s-a deplasat în taină în Ceylon, unde a cumpărat 5 plantaţii de ceai cu o suprafaţă totală de 5500 ari.
Lipton a cucerit piata conform tuturor regulilor artei militare. El a prefăcut plantaţiile sale în adevarate poligoane unde testa inovaţiile tehnice a acelei perioade, urmarind un scop clar: ceaiul trebuia să aibă un preţ accesibil, dar să fie în acelaşi timp calitativ. ,, De pe plantaţii – direct in ceaşcă “ era sloganul publicitar lipit de Lipton pe autobuze şi în trenuri.
A început să vîndă ceaiul ambalt in pachete de carton. Şi nici aici nu a dat greş – ceaiul său, ambalat cu grijă în cutii, a devenit un simbol al epocii. Lipton făcea partedin cultura de masă a celor timpuri – era eroul caricaturilor, epigramelor şi al pieselor music holl. O mare admiratoare a ceaiului ,,Lipton” a devenit regina Victoria – ea a decis că, pentru aportul în ,, formarea modului de viaţă englez “, Tomas Lipton merită titlul de sir.În 1897, Lipton a fost iniţiat în cavaleri. Dar pentru ca ceaiul să devină accesibil nu numai ca preţ, era nevoie de un mic pas, pe care l-a făcut la începutul sec.XX americanul Tomass Sallivan.

Tomass Sallivan – autorul ceaiului în pliculeţ
Primul pliculeţ cu ceai a fost din mătase şi a fost cusut manula de un tînăr comerciant new yorkez, Tom Sallivan.
El distribuia ceai restaurantelor din New York şi-şi dorea foarte mult să se îmbogăţească. Presupunînd că, vînzînd ceai ambalat în pacheţele, poţi cîştiga mai mulţi bani, în 1904 le propune clientilor săi pliculeţe de mătase. A nimerit în ţintă: restauranrelor le-a plăcut ideia. Frunzele de ceai făceau atîta gunoi la bucătărie!
Noua ideie s-s răspîndit ca fulgerul. În restaurante, cafeneleşi ceainăriile din New York au început să fiarbă ceaiul în pliculeţe de tifon – erau mai ieftin.
În1914 ceaiul în pacheţele a fost apreciat şi în Europa: pentru soldaţii primului război mondial acesta s-a dovedit a fi util. Şi pacheţelul de ceai şi-a inceput marşul glorios prin lume.

Pregătirea celei mai bune infuzii de ceai
Infuzia de ceai va fi mai tare, dacă la ceaiul uscat se va adăuga o bucăţică de zahăr.
Infuzia de ceai nu se va da în nici un caz în clocot – astfel ar dispare gustul şi aroma ceaiului.
Infuzia de ceai se va prepara în ceainic de porţelan sau faianţă, care se va opări în prealabil, apoi se va pune una – două linguriţe de ceai uscat, se va turna deasupra ucrop ( 1/3 din volumul ceainicului ), se va acoperi cu un şerveţel şi peste 5 – 7 min se va turna apă clocotită pînă se va umple ceainicul.
Pentru a pregăti un ceai aromat, se cer respectate anumite reguli: Ceainicul mic emailat ori de porţelan, în care facem esenţa, trebuie să fie perfect curat şi folosit numai în acest scop. Pentru 4 –5 pahare de apă sunt de ajuns 2 – 3 g de ceai. Înainte de a face esenţa, ceainicul se clăteşte cu apă clocotită. Unii pun pe fundul lui o bucăţică de zahăr, care face esenţa de ceai mai aromată. Apoi se adaudă ceaiul uscat peste care se toarnă apă fiartă (cam 1/3 din volumul ceainicului mic), se acoperă cu un şervet, se pune de asupra ceainicului mare pe 5 min ( după ce am stins focul ). După aceasta se adaugă apă clocotită, ca să se umple ceainicul mic. Pentru ca să nu-si piardă aroma, esenţa de ceai nu trebuie făcută şi nici ţinută timp îndelungat pe plita fierbinte.
Servirea ceaiului se face în ceşti de ceai cu farfurioare suport, avînd capacitatea de 225 – 250 ml, linguriţele de ceai, vas ( pic ) pentru lapte, zaharniţa şi linguriţa sau cleşte de servit zahăr, farfurie şi furculiţă pentru lămîie şi şervet de ceai.
Dar iată ploaia ciobănească s-a oprit şi este timpul ca prietenele să se despartă, dar înainte de asta au jurat prietenie veşnică şi că se vor mai întîlni la o ceaşcă de ceai…
download