Pictorul Gustave Courbet

   GUSTAVE COURBET (1819-1877)

    Pictorul Gustave Courbet a început si a dominat miscarea Francezã cãtre realism. Criticii de artã si publicul erau obisnuiti cu picturile frumoase care puneau viata într-o luminã mai frumoasã decât era. Courbet, împotriva opozitiei, a portretrificat cu adevãrat oameni obisnuiti si locuri la fel de banale.
    Gustave Courbet s-a nãscut pe data de 10 iunie 1819, într-o familie prosperã de fermieri din Ornans, Franta. A venit la Paris în 1841 dorind sã studieze dreptul, dar s-a decis în curând sã studieze pictura copia operele marilor artisti. În 1844 autoportretul sãu, 'Courbet cu un Câine Negru', a fost acceptat de salon, o expozitie anualã de artã sponsorizatã de influenta Academie Regalã.
    În 1848 revolutia din Franta a descoperit o revolutie în artã datoritã deschiderii oamenilor cãtre idei noi. Opera de pânã atunci a lui Courbet a fost expusã cu succes în 1849. În acelasi an el si-a vizitat familia la tarã si a fãcut una din cele mai mari opere ale sale, 'Spãrgãtorul de Pietre', urmatã de 'Înmormântãri la Ornans’ în 1850. Amândouã tablourile erau diferite de picturile romantice ale zilei deoarece arãtau tãrani în împrejurãri realiste si nu ca oameni bogati în situatii somptuase. În 1855 a terminat o pânzã uriasã, 'Studioul Artistului', si, când a fost refuzat de o importantã expozitie Courbet si-a prezentat singur opera, cu mândrie, lângã sala expozitiei.
    Courbet a vizitat Germania în 1856 unde a fost bine primit de comunitatea artistilor. Pânã în anul 1850 a devenit liderul de neclintit al unei noi generatii Franceze realiste. A pictat tot felul de subiecte, incluzând admirabile portrete si nuduri senzuale dar, majoritatea dintre ele, scene de naturã. Seria sa de peisaje marine cu nori de furtunã în forme schimbãtoare a început în anul 1856 si a avut o mare influentã pentru pictorii impresionisti.
    Fiind ca politician un socialist, Courbet a luat parte în câteva activitãti revolutionare pentru care a fost încarcerat timp de 6 luni în 1871. A fost de asemenea amendat mai mult decât ar fi putut plãti astfel cã a plecat în Suedia, unde a murit pe data de 13 decembrie 1877, în orasul La Tour-de-Peilz.

download