Arta Ecleziastica Si Cea Laica

Din influentele autohtone si influentele din afara tarii noastre a rezultat un stil original al artei noastre. Cele mai originale creatii au imbogatit tezaurul tarii noasrte. Arta romaneasca a suferit influente bizantine, gotice incepand cu secolul al XIII – lea, iar influentele renascentiste apar cu cateva secole mai tarziu.

Arhitectura laica si religioasa a reprezentat unul dintre cele mai importante domenii si a folosit ca materiale de constructie piatra, lemnul sau caramida. Cetatile Bran, Hunedoara, Turnu, Giurgiu, Neamt si multe altele au dispus de soliditate si prestanta. Confort vom gasii la Arges, Targoviste, Bucuresti, Suceava si Iasi. Datorita faptului ca nobilii au dorit tot mai mult sa-si marcheze teritoriile au aparut din ce in ce mai multe castele nobiliare si palate in Transilvania si castele si conacele boieresti in Tara Romaneasca si Moldova.

In Evul Mediu au fost inaltate numeroase lacase de cult, in stiluri foarte diverse cum ar fi urmatorul:

Stilul romanic se regaseste la biserica de la Radauti si in biserica Sfantul Mihail din Cisnadie. Cele mai frumoase monumente in stil bizantin sunt bisericile Sfantul Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges si cea a Manastirii Cozea. Stilul gotic s-a concretizat in arhitectura castelului Huniazilor si a Bisericii Negre din Brasov. Stilul moldovenesc s-a nascut in secolul XVI si a relizat adevarate capodopere precum bisericile de la Voronet, Humor, Moldovita si multe altele care au ca si caracteristica picturile exterioare.

Multe au fost facute in domeniul arhitecturii in timpul domniilor lui Vasile Lupu, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu.

Strans legata cu arhitctura sculptura a fost realizata in piatra si lemn. In acest domeniu s-a remarcat epoca brancoveneana. Picturile s-au dezvoltat mai mult in preajma manastirilor unde se pictau icoane.

Cetatiile – caracteristici ale cetatilor:

  • Erau situate pe culmi inalte sau inconsurate cu apa
  • Erau inconjurate de ziduri groase si dispuneau de un pod mobil
  • Turnul de observare putea prevenii locuitorii cetatii venirea inamiciilor.
  • Puteau adapostii de obicei toata populatia din jur – in caz de atac aceasta se refigia aici.
  • Avea in interior fantani si era aprovizionata cu o cantitate mare de hrana pentru situatii critice
  • In general inauntru se adaposteau marii boieri.

Manastirea Sucevita are caracteristici apropiate cu cele ale unei cetati fiind inconjurata de ziduri si turnuri de aparare. Aceasta este situata inntr-o zona de deal, dar nu pe culmeaunui deal cum ar fi normal la o cetate – sa fie asezata pe culmi inalte. Inauntru manastirea adaposteste chiliile calugarilor si incaperi pentru depozite sau ateliere.

Pentru caracteristicile unei cetati putem da exemlu Cetatea Hotin la care putem observa turnurile de aparare, zidurile masive, asezarea pe culmi foarte inalte si un interior foarte incapator.

download