Cinetica Chimica - Viteza De Reactie

CINETICA CHIMICA

Consideratii teoretice:

Daca termodinamica chimica stabileste conditiile de realizare spontana a unei reactii chimice, cinetica chimica permite cunoasterea evolutiei unei reactii chimice in timp.

Aceasta se exprima prin viteza de reactie, influenta diferitilor factori exteriori asupra ei, cat si cunoasterea etapelor intermediare, prezenta in reactia chimica studiata, respectiv a mecanismului reactiei.

Viteza de reactie:

Variatia vitezei de reactie in functie de concentratie.

Din punct de vedere cantitativ, viteza unei reactii chimice se poate defini ca fiind variatia concentratiei in unitatea de timp. Astfel, pentru o reactie a carei ecuatie este:

In care A, B, C, D…. sunt substantele reactante a caror concentratie se diminueaza in timp (, viteza de reactie se poate exprima in 2 feluri:

sau

Viteza de reactie creste odata cu numarul de ciocniri dintre molecule, care la randul lor creste odata cu concentratia substantelor reactante.

Partea experimentala:

Viteza de reactie:

Determinarea vitezei de reactie si a influentei concentratiei si temperaturii asupra acesteia pentru reactia dintre triosulfatul de sodiu () si acidului sulfuric ().

Modul de lucru:

Influenta concentratiei asupra vitezei de reactie:

Se studiaza reactia chimica:

Deci reactia dintre triosulfatul de sodiu si acidul sulfuric se poate scrie:

Terminarea reactiei este indicata de aparitia unei opalescente care se datoreaza sulfatului calcidal.

Intervalul de temperatura de la inceputul reactiei pana la aparitia primelor semne de opalescenta, depinde de concentratia substantelor si de temperatura.

Pentru efectuarea lucrarii avem nevoie de solutie si solutie de si apa distilata precum si de 8 eprubete curate, un cronometru si 3 pipete.

In 4 eprubete numerotate se toarna cu pipeta un numar de cm3 de solutie de triosulfatul de sodiu si apa distilata, indicata in tabelul de mai jos.

In alte 4 eprubete seintroduc cate 6 cm3 solutie H2SO4.

Nr. epru-beteiVolumul cm3ConcentratiaSolutieNa2S2O3 ASolutieH2ObNa2S2O3Timpul masurat cu cronometrul(secunde)Viteza de reactie(sec-1)1.2.3.4.6.4.3.2.0.2.3.4.1.2/31/2 1/s240 s360 s420 s0,0060,0040,00270,0023

Se introduce in eprubeta 1 cantitatea masurata de H2SO4 2n si se cronometreaza timpul din momentul turnarii pana la aparitia opalescentei. Viteza de reactie se determina ca o marime invers proportionala cu timpul gasit:

Se fac aceleasi experimente cu toate celelalte probe.

download