Ochiul - Vederea Cromatica

01.12.2002

Donea Ana , Iulian Dragos , Enuta Costin

Ochiul. Vederea cromatica

Ochiul – sistem optic complex. Este format din trei segmente

intermediar

cortical 55892mih23luh5c

periferic

Globul ocular – este de forma unei sfere si contine o serie de medii transparente :

umoarea apoasa ( n = 1.33 )

cristalinul –lentila biconvexa n ? [1.33 ; 1.41 ] iu892m

umoarea sticloasa –masa gelatinoasa situata intre cristalin si retina ( n = 1,33).

Un ochi standard are distantele focale obiect si imagine diferite cu valorile f1 = !5,7 mm si f2 = 24.4 mm . Capacitatea cristalinilui de asi modifica raza de curbura pentru ca sa poata fi vazute clar obiectele aflate la distante diferite poarta numele de acomodare la distanta .

Distanta minima de vedere clara :pentru un ochi standard este de 25 cm .

Rezolutia ochiului la aceasta distanta este de 75µm .

Distanta maxima este considerata infinita .

Tulburarile de acomodare la distanta se pot produce in plus sau in minus dupa cum urmeaza :

Miopia : un viciu de refractie care costa in faptul ca razele luminoase care vin paralele de la infinit se intalnesc intr-un focar situat inaintea retinei .

Hipermetropia : este un viciu de refractie caracterizar prin aceea ca razele paralele venite de la infinit se reunesc intr-un focar situat in spatele retinei .

Prezbitia: este un viciu datorat pierderii elasticitatii cristalinului , deci a posibilitatii deacomodare a acestuia , care se instaleaza odata cu inaintarea in varsta Acest viciu se corecteaza cu lentile a caror convergenta variaza continuu pe inaltimea lentilei pentru acomodarea ochiului la distante diferite .

Vederea cromatica

Ce este vedere cromatica ?

Pornind de la ideea ca o imagine colorata ne ofera mai multe informatii decat una alb-negru , trebuie sa ne dam seama ca vederea cromatica este foarte necesara fiecarei vietuitoare .

Retina contine doua tipuri de fotoreceptori celule cu bastonase , si cu conuri .

Cele sase pana la sapte milioane de conuri confera ochiului sensibilitate la culoare . acestea sunt concentrate in pata galbena . In partea centrala a regiunii , numita fovea centralis care are diametrul de 0.3 mm, se afla o concentratie foarte mare de conuri : 64% sunt conuri rosii , 32% conuri verzi si 2% conuri albastre .

Conurile verzi si rosii sunt concentrate in fovea centralis iar cele albastre in exteriorul acestei regiuni .

Din studii efectuate asupra perceptiei imaginilor colorate in compaatie cu cele alb negru s-a evidentiat faptul ca in imaginile colrate ochiul detecteaza mai usor marginile obiectelor si caracteristicile acestora . In informatia alb-negru se pierde inf continuta in lungimea de unda a fiecarei culori .

download