Felinele Mari, Leul

Felinele mari

Probabil cele mai reusite pradatoare din lumea animala, acesti ucigasi inversunati si rapizi,ataca prin surprindere sau captureaza victimele dupa o goana indelungata.

Printre felinele mari,dosebim sase specii:leul,jaguarul,tigrul,pantera,pantera de zapada si ghepardul, care este incadrat intr-un gen aparte.Multi considera ca irbisul(din genul Panthera)face parte din grupa felinelor mari,dar in realitate aceasta specie nu este inrudita cu cele mentionate.Cu exceptia jaguarului,care traieste in America de Sud,celelalte specii se gasesc in Africa si in Asia. 44858dve73gpj7h

Felinele au aparut pe Pamant in urma cu 25 mil. de ani.Primul si poate cel mai recunoscut reprezentant al lor avea colti(canini) de peste 20 de centimetri lungime.Aceste animale uriase se pare ca vanau ierbivore mari,pe care le sfasiau cu ajutorul coltilor.

Intre felinele mentionate exista si numeroase deosebiri.De exemplu leul,tigrul si pantera au obiceiul sa urle,in timp ce irbisul si ghepardul nu.Majoritatea felinelor mari se lungesc intinse pe pamant,in vreme ce pantera de zapada sta ghemuita in timpul hranirii.Cu exceptia ghepardului,ghearele felinelor pot fi retractate sau scoase in functie de necesitati.

Toate felinele sunt mari pradatoare:pentru supravietuire sunt nevoite sa vaneze animale vii sau sa caute hoituri.Cele mai multe specii stau la panda pentru a vana.In timpul vanatorii umbla in varful labelor cu ghearele retrase,atingand solul doar cu pernitele(plantare si palmare).De obicei se furiseaza cu grija in apropierea victimelor,apoi cu ajutorul muschilor puternici ai membrelor posterioare si ai spatelui se arunca brusc asupra animalului.Dupa ce au prins si au doborat prada,o omoara,zdrobindu-I vertebrele cervicale printr-o muscatura puternica,sau acoperindu-I cu gura orificiile nazale pana ce animalul se sufoca.Cele mai multe feline vaneaza singure,in schimb leii vaneaza in grup-aplicand o strategie foarte eficienta.Unul sau doi membri ai grupului sperie victima aleasa gonind-o spre cei care stau la panda.

Leul vp858d

Leul-singurul dintre felinele mari care duce o viata sociala propriu-zisa.Traieste in grupuri numite haite.Cate o haita este compusa din cel mult 12 femele inrudite si cel mult 5-6 masculi.In grup,masculul cel mai mare si mai puternic este stapanul si tatal celor mai multi dintre pui.Masculul este mult mai mare decat femela,capul si gatul fiind acoperit de o coama deasa,datorita careia pare si mai mare si mai impunator.Coama protejeaza totodata gatul in cazul in care se ajunge la lupte pentru apararea teritoriului.Prada pentru intreaga haita este capturata de femele.Ele sunt mai usoare si alearga mai repede.Hrana lor este foarte variata,de la zebra si bivol,pana la soareci.

Femelele haitei uneori dau nastere la 3-4 pui pe care-I cresc impreuna.Puii consuma pentru prima oara carne la varsta de 3 luni,dar ei sug lapte si in urmatoarele 3 luni.

Datorita modului in care vaneaza,au nevoie de teritorii mari,si pentru ca omul le reduce din ce in ce mai mult mediul de viata,numarul felinelor mari este in scadere.

Tagarta Cristian

download